Monday, July 30, 2012

Resepi ikan percik/ayam percik kelate weeehuuuu!!!!











kring..kring....

"hello mak.... boleh bagi resepi ayam percik/ ikan percik?"

"caranya adalah..." :


Ikan percik

Bahan-utama:

Ikan kembung segar beberapa ekor yang dikelar

Bahan perap

Bawang putih
Halia
Garam
-bahan di atas ditumbuk

Kuah untuk siram

bawang putih 3 ulas
bawang merah 5 ulas
halia 1 inci (lebihkan)
cili kering/cili boh (kalau percik putih, tak payah cili kering ni)
garam
gula
-blend bahan di atas

Santan pekat 1 cawan

Cara-cara

-perap ikan dengan bahan perap
-untuk kuah/siraman, masak bahan yang di blend dengan santan pekat
-pastikan sentiasa kacau jangan tinggal ok, jangan kasi pecah minyak. Bila dah menggelegak terus tutup api.

-Kemudian boleh bakar ikan, dan renjis kuah ke atas ikan menggunakan sebatang serai yang diketuk.
-Jangan terus renjis ikan tu, tunggu dulu bagi masak ikan tu on both sides.
-Bila dah masak/nak makan, siram ikan tadi dengan lebihan kuah santan tadi, nak bagi banjir ke terpulang lah.. hehe..

Bagaimana pula dengan ayam percik?

Ayam percik berbeza sikit dari segi perapan.
Seperti biasa ayam perlu dikelar untuk memastikan bahan perapan masuk.
Untuk perap ayam:

1 inci halia
3 ulas bawang putih
sebatang serai (ikan tak perlu serai)
Garam
1/2 cawan santan pekat

-halia, bawang putih dan serai di blend dan masak bersama santan pekat. Masukkan ayam, agak-agak dah masak, tutup api, jangan masak sangat sampai hancur pulak.
-Santan untuk siram adalah sama seperti untuk ikan tadi.
-Dan tunggu apa lagi, bakar dan renjis sepertii biasa.

****ps; kuatiti bawang, halia, serai dll. tu adalah anggaran aku, ia juga bergantung pada kuantiti ikan dan ayam serta selera korang juge!

*** digalakkan guna cili kering kerana ia lebih wangi dari cili boh, dan gunalah santan pekat

2 comments:

  1. insyaAllah sedap ni, try la...
    lupa pula, boleh tambah sedikit tepung jagung bagi pekat sikit kuah dia

    ReplyDelete